This post is written in Norwegian only.
Julekalenderen finnes på https://julekalender.novanet.no

Tradisjon tro arrangerte Novanet julekalender også i 2019. Den besto av 15 luker i økende vanskelighetsgrad, der hver luke var et bilde fra et sted i verden som måtte besvares med sted og land.

Etter tilbakemeldinger fra tidligere kalendere ble poengsystemet endret slik at tidsbruk for lukeløsningen ikke var med i kriteriene for å kåre en vinner. Dette for å unngå #lukestress slik at man skal kunne kose seg med kalenderen. Konsekvensen av dette var høy sannsynlighet for at flere endte på lik poengsum, og vi valgte derfor loddtrekning for å kåre en endelig vinner.

Årets kalender var åpen for alle, og endte opp med 330 registrerte brukere, der 278 faktisk leverte minst ett svar. Det er rekord!

Over til lukene. I denne bloggposten skal jeg forklare tankegangen rundt lukene, hvordan man kunne løse de, og noen fiffige løsninger som dukket opp underveis.

Lukene har forskjellig vanskelighetsgrad, og inndelingen er slik:

  • Luke 1-5: Kjente steder, inneholder kjente landemerker eller skilt, navn etc. som bør gjøre det mulig å finne stedet. I tillegg har noen av lukene et hint. Målet med disse lukene er å få flest mulig hekta på kalenderen.
  • Luke 6-10: Mindre kjente steder, men fortsatt hint i bildet, eller karakteristiske egenskaper som kan Googles. Her håper vi at mestringsfølelsen får massert seg.
  • Luke 11-15: Vanskelige steder som folk flest ikke har vært, færre hint i bildet, men det skal fortsatt være mulig å løse de. (Vanskelig balanse å lage den perfekte luken). Ikke alle vil klare disse lukene, og noen ganger må man kanskje ha litt flaks? Og Google-skills.

NB! Hver luketittel er en lenke til originalbildet (f.eks "Luke 1" under) .

Luke 1

Hint: Mange i Novanet har studert i denne byen.

Trondheim, Norge

Løsning:
Dette er bilde fra Moholt studentby i Trondheim. Her kan man skimte det karakteristiske Tyholttårnet til høyre i bildet. Man kan også bruke hintet til å gå gjennom profilene på novanet.no og se at mange har studert ved NTNU i Trondheim. Dette var også det eneste bildet man kunne finne via Google bildesøk. Det som kan være forvirrende er det høye nybygget i tre, da gamle travere kun husker de gamle steinblokkene.

Luke 2

Hint: Husk at det går an å zoome inn på bildet for å se bygninger, skilt, mennesker, dyr og blomster som du kan putte i håret.

San Francisco, USA

Løsning: Bildet er tatt fra postkortkjente Lombard street, og igjen rager et kjent landemerke av et tårn i bakgrunnen, nemlig Coit tower. Hintet spiller på sangen San Francisco av Scott McKenzie: "If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair". Om man ikke kjente igjen verken landemerker, hint eller annet så kan nok denne virke vanskelig. Da er det greit å huske at de første lukene ikke er ment å være så vanskelige, og at svaret antagelig er et sted de fleste har hørt om.

Luke 3

Hint: I dag skal vi frem til et fjell med et ikke så pent navn.

Styggmann, Norge

Løsning: Denne kan nok virke vanskelig ved første øyekast, så da gjelder det å ta lupen fatt! På den ene store steinen står skriften "FRITZØE 1927", og hvis man googler den teksten så kommer man fort frem til Styggmann, som er den høyeste toppen i området Skrimfjella. Fritzøe Skoger bygde i 1927 en hytte av stein på toppen til brannvakt med telefonlinje.

Luke 4

San Diego, USA

Løsning: Denne luken inneholdt mange hint for de som zoomer litt:
- Flere tekster som tyder på at det er USA
- "Park Blvd" på gateskilt
- "Comic con"
- "SD logo"

Luke 5

Toronto, Canada

Løsning: Her er det også noen hint i bildet, men det mest opplagte er nok et kjent tårn, nemlig CN Tower. Det er også et gateskilt helt til venstre i bildet der man kan skimte teksten Bathurst, og googling av "Bathurst street" vil gi Toronto som svar.

Luke 6

Jounieh/Beirut, Libanon

Løsning: Her antar jeg at man måtte ty til Google for å komme frem. Kombinasjoner av "green cable car" på Google bildesøk skal kunne lede en frem til riktig sted.

Alternativt kan man jobbe seg gjennom denne siden: https://www.wikiwand.com/en/List_of_gondola_lifts

Luke 7

Sveti Stefan, Montenegro

Løsning: Det gjelder å være kreativ når man leter etter lukesvar, men noen ganger er det enkle det beste. Og googler man "peninsula with houses" (husk fnutter), så er det faktisk nok til å finne dette stedet.

I dag er denne gamle fiskerlandsbyen kun bebodd som luksusresort, og man må ha rom der for å få tilgang til øya. Men det er fritt frem å bade på stranden ved siden av, der vannet er veldig klart og fint.

Luke 8

San Francisco, USA

Løsning: Det var ment å være litt overraskende at samme by gikk igjen i kalenderen. Man kunne f.eks google "grass dome" for å komme til California Academy of Sciences - San Francisco.

Luke 9

Marsaloxx, Malta

Løsning: Her er det bla. et rødt/hvitt flagg som vaier i vinden, som kan få tankene over på Malta. Hvis man f.eks søker på "malta fishing boats", så vil man få mange treff på dette stedet.

Luke 10

Busan, Sør-Korea

Løsning: Her kan man tyde asiatisk skrift på den ene veggen, nærmere bestemt koreansk hvis man er skikkelig god på slikt. Eller så kan man f.eks google "colorful town asia", som fører til Gamcheon cultural village i Busan. Forøvrig, hvis man liker asiatiske zombiefilmer kan "Train to Busan" anbefales.

Luke 11

Roma, Italia

Løsning: Intensjonen med denne luken var å ha mange skilt, uten at de ga så mye mening. Hadde også håpet på en felle med at Rossopomodoro er fra Napoli. Men, denne ble nok litt lettere enn jeg hadde tenkt. Her holder det å google "argentina rossopomodoro" så får man mange treff på Largo Di Torre i Roma.

Luke 12

Sota sæter, Norge

Løsning: En klassisk lukeluring dette. De fleste bildene i kalenderen har jeg tatt selv, men dette fikk jeg tilsendt fra Anders. Det er et par hint i bildet:
1. Ølen på bordet er av merke "Lomb" som kommer fra Lom bryggeri
2. Det går nok an å tyde noe ut av navnene på kartet, men først og fremst at det er kart over en nasjonalpark.

Hvis man leter litt rundt Lom-området og googler "breheimen + hytte" så er Sota sæter innen rekkevidde.

Alternativt kan man finne andre kreative løsninger:

Lill Mari er en luring! (Gjengitt etter tillatelse)

Luke 13

Pristina, Kosovo

Løsning: Aiai. Dette skulle være en veldig vanskelig luke, men google finner det meste altså. Hvis man googler "open 2012 + minigolf" med bildesøk så kommer denne banen opp som første treff. Skulle ha sladdet det skiltet.

Selve minigolfbanen er lagd som en miniatyrversjon av de 18 mest kjente golfbanene i verden. Underlaget er kunstgress. Ryktene sier at det var det svenske forsvaret som bygde banen, men jeg vet ikke om det stemmer.

Når vi først er inne på Pristina, så har de to andre fantastiske severdigheter:
1. Biblioteket som ser ut som at det har havnet i fengsel
2. Statue av Bill Clinton

Luke 14

Hotel Kazbeghi, Georgia

Løsning: Noen luker tenker jeg at "denne er det ingen som klarer". Men så begynner det å renne inn riktige svar kl. 07 om morgenen likevel. Folk ass.

Her kunne man f.eks google "brick hotel dramatic mountains" eller "modern wood hotel mountain".

Luke 15

Nord-Koster, Sverige

Løsning: Dette bildet tok jeg helt tilfeldig i sommer da jeg ventet på linfärjan mellom nord-Koster og sør-Koster. Siden dette var siste bilde skulle det være vanskelig. Veldig vanskelig. Det var et hint om at man måtte spesifisere svaret nøye, og med det mente jeg at Koster ikke var godt nok. Her skulle man frem til nord-Koster.

Noen hint:
- Hvis man kikker litt etter ser man at seilbåtene har liten svensk vimpel oppe i masta, det betyr at de besøker Sverige.
- Det står "Fiskebu" (?) over åpningen på det røde huset.
- Det karakteristiske hvite huset på toppen.

Så er det egentlig bare å google, bildesøke og spørre venner og kjente.

Eller man kan ty til Redningsselskapet:

Årets julekalendervinner forklarer hvordan han fant frem på siste luke. (Gjengitt etter tillatelse)

Vinner

Vinneren etter loddtrekning ble Jørgen Eidem.
Og etter å ha lest meldingen ovenfor der han bla. chatter med Redningsselskapet via Facebook, så høres det ut som en verdig vinner!

Del gjerne erfaringer/fremgangsmåter og lukeknot i kommentarfeltet!

Vi sees igjen i desember.